AOF – utdanner Haugalandet

Maria, Hilde Elin og Rune Mikal gjorde noe som forandret livet deres: de satte seg ned på skolebenken igjen.

-Skal du ha jobb i dag er du nødt til å ha et fagbrev, men det hadde ikke jeg, sier Rune Mikal Veim og myser lett mot vårsola.
Han står på taket av AOFs bygg midt i Haugesund og skuer utover byen, Karmsundet og Haugalandet.
Rune Mikals korte setning er på mange måter selve kjernen i hvorfor AOF spiller en sentral rolle i mange menneskers liv – enten de er i slutten av tjueårene eller er eldre. Og ikke minst; hvorfor så mange velger å returnere til skolebenken. Det handler selvsagt ikke om at alle skal ta fagbrev, men det handler om at vi lever i et samfunn og et arbeidsmarked som stiller stadig større krav til både kompetanse og formell utdannelse. Det handler rett og slett om å stadig tilegne seg ny kunnskap.
– Jeg har ikke gått så mye skole, men da jeg fikk tilbud om å ta teori til fagprøven grep jeg muligheten, forteller han Rune Mikal videre.
Nå har han unnagjort teori til fagprøve i logistikk og transportfag. Mange kvelder og helger har krevd sitt, men nå har han tatt viktige steg mot enda mer kompetanse – også den formelle.
Veims historie er et klassisk eksempel på det AOF ser hver dag. Mennesker med ulik bakgrunn som tar tak i sine egne muligheter og utvikler dem. Uansett hvor de er i livet.

Lære om ledelse
Noen mil unna, på Hydro på Karmøy, stempler Maria Christine Bang inn til nok et skift og ikler seg verneutstyr og arbeidsklær. Etter lærlingtid var fagbrevet sikret. Men på en medarbeidersamtale fortalte hun sjefen sin at hun ønsket mer utdanning, gjerne rettet mot ledelse. Valget falt på AOFs ettårige Lederskole.
-Jeg har jo lært så sykt mye. Hva som skaper motivasjon, hvordan du som leder påvirker omgivelsene dine og hva kroppsspråket ditt forteller, sier Maria Christine. Det har jo gått en del kvelder og noen ganger er det selvsagt tungt å komme seg på skolen, men samtidig har jeg hatt en veldig spennende år, sier hun.
-Du blir jo kjent med mange nye mennesker, miljøet i klassen har mye å si, forteller Maria.

Billetten til høgskole
AOF har eksistert i en årrekke og her på Haugalandet har skolen vokst gradvis. Det har også studietilbudet. Mange av studentene hos AOF tar fag fra videregående skole, i jakten på generell studiekompetanse. Mange finpusser også vitnemålet slik at de oppnår det karaktersnittet som skal til for å komme inn på drømmestudiet. En av dem er Hilde Elin Haukås. Hun har jobbet som tannhelsesekretær tidligere, men har en ambisjon om noe annet nå.
-Jeg tar fag fra videregående slik at jeg kan komme inn på sykepleierstudiet, forteller Hilde Elin som kombinerer familieliv og studier.
-Det er rett og slett billetten min til en høyere utdanning. Jeg skal bli sykepleier, sier hun.
Det er ikke få sider og fag hun skal igjennom, men nå nærmer eksamen seg og i august starter studiet. Da skal hun stå klar på trappa til høyskolen.
-Det er jo krevende å gå tilbake til skolebenken i voksen alder, men du kommer jo i en klasse med andre i samme situasjon. Det gjør det både tryggere og enklere, sier Hilde Elin.

Vil at du skal lykkes
Norge og arbeidslivet er i endring. Det er lenge siden vi sto i samme jobbene tiår etter tiår, det er lenge siden vi bare holdt oss til et yrke og siktet oss inn mot gullklokke.
-Folk både trenger og ønsker faglig påfyll og ny kompetanse i flere faser av livet. Hos AOF er vi opptatt av å tilpasse oss studenten, sier Cathrine Westmork, som er kompetanserådgiver på AOF.
Hun har bakgrunn som lærer og forteller at de prøver å skreddersy et undervisningsopplegg som passer den enkelte deltaker og at de følger dem tett opp.
-Noen ganger tar vi en telefon og minner folk på første undervisningskveld etter en ferie, for eksempel. Dessuten har vi jo den klassiske november-smellen – da oppdager plutselig enkelte at de har veldig mange sider som skal leses og oppgaver som skal leveres. Da er det godt å ta en prat og få snakket ut. Da stiger motivasjonen igjen, sier Cathrine.
Det er et annet aspekt som også er viktig, som ofte forsvinner i overskrifter og statistikker. -Det er mange som har et stort behov for å lære, som har et inderlig ønske om å utvikle seg gjennom ny kunnskap og som vil noe mer. Det kan handle om et ønske om å bytte jobb, yrke eller rett og slett personlig utvikling, sier Cathrine Westmork.

AOF for alle
Hun møter mennesker med vidt forskjellig bakgrunn som hver og en går med et behov og en drøm om nye muligheter.
-Mitt viktigste budskap til deg som leser dette og som lurer på om du skal studere, så vil jeg si: Alle kommer hit med sin erfaring og sin bakgrunn. Du kommer hit som du er og går ut som et forandret menneske. Ikke nøl. Ring oss, kom på besøk for en prat, så finner vi ut hva som passer best for deg.
På mange måter kan man kalle AOF for en skole som løfter regionen. Alle dem som av mange ulike årsaker enten har utsatt eller mangler formell utdannelse finner frem til AOF. Hver uke er over 550 lærevillige deltakere innom AOF i Haugesund. Over 250 lærere sørger for at nivået og kompetansen er høy. Både deltakere og ansatte hos AOF ser daglig hva som skjer når klasserommet fylles og alle spisser ørene. AOFs største styrke er menneskene som jobber der.
-Det faglige utbyttet er selvsagt viktig og det er jo derfor deltakerne er her, men kanskje like viktig er mestringsfølelsen man får på kjøpet. Det er noe med blikket, holdningen og gløden. Den er gull verdt, sier Cathrine Westmork.

Artikkel produsert av Haugesunds Avis Marked.