Hovedkontor Haugesund
Haraldsgata 190 5525 Haugesund
Avdelingskontor Bergen
Bredalsmarken 15 5006 Bergen
Avdelingskontor Kristiansand
Kjøita 21 4630 Kristiansand S
Avdelingskontor Stavanger
Richard Johnsens gate 4 4021 Stavanger

System og analyse

–helhetlig systemforståelse og analyse av beslutningsdata

Med en fagskoleutdanning i «System og analyse» får du kunnskapen til å forstå og analysere all den verdifulle dataen som din bedrift besitter. Med innsikt i essensielle verktøy og metoder vil du kunne bidra til forbedrings- og digitaliseringsprosesser i din organisasjon.

Tilbake til Økonomi og administrasjon

Informasjon

Fagskoleutdanningen skal sikre den enkeltes, samfunnets og arbeidslivets behov for kompetanse som er i tråd med oppgaver og utfordringer innen system og analyse. Ved å lære verdien av dataanalyse og hvordan data kan presenteres effektivt, vil fagarbeidere med denne kompetansen kunne levere viktige analyser og innsikter til sin bedrift eller organisasjon. Dette inkluderer forståelse for kost/nytte-effekter og en helhetlig forståelse av organisasjonen.

Utdanningen i System og analyse vil gjøre fagarbeidere i stand til bedre å utnytte innhentet informasjon. Denne kompetansen vil styrke organisasjonens kvalitets- og forbedringsarbeid, noe som gir et solid grunnlag for viktige beslutninger. I tillegg vil utdanningen bidra til å sikre større fagmiljøer innen IKT, system og analyse.

Organisering av opplæring

– Utdanningen kan gjennomføres som stedsbasert eller nettbasert

– Fullført utdanning gir 30 studiepoeng

Utdanningen passer for

Denne utdanningen passer for deg som er fagarbeider i både offentlig og privat virksomhet, og som nå ønsker å utvide din kompetanse innen dataanalyse.  Den er spesielt relevant for mellomledere som søker en dypere forståelse av virksomheten og dens potensiale. En bør forstå struktur i data som beslutningsgrunnlag og ha gode datakunnskaper for kunne gjennomføre utdanningen.

Eksamen

Hvert emne avsluttes med en eksamen. Eksamensformen framgår i den enkelte studieplanen. 

Opptakskrav og faginnhold

 

Opptak på bakgrunn av formell kompetanse:

Fagskoleutdanning er høyere yrkesfaglig utdanning og ligger på nivå over videregående opplæring. Fagskoleutdanning gir kompetanse som kan tas i bruk i arbeidslivet uten ytterligere opplæringstiltak. For opptak til fagskoleutdanningen System og analyse, kreves det fullført og bestått videregående opplæring med fagbrev, svennebrev eller autorisasjon. Det stilles ikke krav noe bestemt fagbrev for opptak. Av dokumentasjon kreves både fagbrev og vitnemål/kompetansebevis fra videregående opplæring.
 
Denne utdanningen passer for alle fagbrev, men den enkelte student må forstå struktur i data som beslutningsgrunnlag og ha gode datakunnskaper for kunne gjennomføre utdanningen. Med gode datakunnskaper menes eksempelvis kjennskap til dataverktøy som presentasjonsverktøy, regneark og tekstbehandlingsprogram. Man bør kunne de grunnleggende funksjonene for bruk av de ulike verktøyene.
 
Utdanningen er delt inn i emner. Det er mulig for studenten å søke om godskriving for ett eller flere emner dersom de kan dokumentere at de har tilsvarende NOKUT godkjente emner fra tidligere.
 

Opptak på bakgrunn av realkompetanse:

Opptaksgrunnlaget til fagskoleutdanning er fullført og bestått videregående opplæring. Søkere som er 23 år eller eldre i opptaksåret, kan tas opp på grunnlag av tilsvarende realkompetanse. Med realkompetanse menes all form for formell og ikke formell kompetanse som søker har opparbeidet seg gjennom skolegang, arbeid og fritid.
 
Realkompetanse vurderes ut fra innlevert skriftlig dokumentasjon. Dokumentasjon kan være karakterutskrift, kompetansebevis, kursbevis og/eller arbeidsattester. Arbeidserfaring kan være opparbeidet gjennom arbeids- og samfunnsliv, frivillig sektor, utdanning eller kurs.
 
Vurdering av realkompetanse gjøres i forhold til:
• dokumentasjon på bestått teori til fagprøve. Det stilles ikke krav om noen bestemt studieretning. I tillegg må søker legge ved dokumentert relevant arbeidserfaring
eller
• dokumentasjon på relevant arbeidserfaring eller kompetanse likeverdig innen Vg3 innen yrkesfaglige utdanningsprogram. For å dokumentere likeverdig kompetanse kan søker bli bedt om å gjennomføre og bestå en elektronisk fagtest som bygger på den Vg3-læreplanen som danner grunnlag for søkers arbeidserfaring Fagskoleutdanning System og analyse Godkjent av AOF Fagskolens styre 04.04.2024 7
eller
• dokumentasjon fra høyere utdanning som vurderes som relevant for utdanningen. I tillegg må søker legge ved dokumentert relevant arbeidserfaring
 
Med relevant arbeidserfaring menes arbeidsoppgaver knyttet til system og analyse, både offentlig og privat. Eksempel kan være arbeid med analyse innen IKT, administrasjon, økonomi, personal, yrkesfag eller helsesektor.
 
Gjennomført og bestått fagskoleutdanning kvalifiserer ikke til fag- eller svennebrev.
 
Språkkrav til deg som søker om opptak på bakgrunn av realkompetanse
Søkere med videregående opplæring fra land utenfor Norden må dokumentere norskferdigheter på minimum B1-nivå i alle delferdigheter
 
Opptak på visse vilkår ved sen fag- eller svenneprøve gis betinget opptak
 
Godskriving eller fritak
Det er mulig for studenten å søke godskriving for et eller flere emner dersom de kan dokumentere at de har tilsvarende NOKUT-godkjente emner fra tidligere.
1a. Studieteknikk, arbeidsformer og metoder i studiet
1b. Komplekse tilpasnings systemer (Complex Adaptive Systems, CAS)
1c. De fire “linsene”, Demings system for dypere kunnskap (System of Profound Knowledge, SoPK)
1.d. LEAN og utvikling av Toyota Production System som læringssystem
1e. Hva er et system og hva er systemtenkning?
1f. Data, fakta, informasjon og læring
1g. Metoder for systemkartlegging
1h. Obeya – Samspill på tvers
2a. Å beskrive samfunnet med tall
2b. Å lese statistikk
2c. Å tolke statistikk
2d. Måling av variasjon
2e. Forberedelse og datasamling
2f. Diagrammer
2g. Kvalitetssikring med Six Sigma
2h. Bruk av regneark som f.eks Excel til behandling av data og visualisering av funn
2i. Kunstig Intelligens / AI
3a. Prosjektoppgave med Obeya
3b. Mål (Siktelinje)
3c. Systemkart
3d. Systemanalyse
3e. Koden for lærende organisasjoner / LOS koden

Utdanningstilbud

Ser du ikke utdanningen du ønsker å søke på?

Da er ikke utdanningen aktiv på ditt studiested akkurat nå.
Registrer deg på interesselisten og få beskjed når utdanningen settes opp nær deg.