Vg3 Logistikkfaget – Arendal – vår 2024

Informasjon
Har du relevant arbeidserfaring og ønsker å få det dokumentert? Teori til fagprøven som fagoperatør i logistikkfaget er første steg på veien.
Dette kurset er ment for deg som allerede har erfaring fra faget, og som nå ønsker å ta fagbrev. Med fagbrev i logistikkfaget bidrar du til at arbeidslivet har strukturerte og løsningsorienterte logistikkoperatører med kompetanse innenfor planlegging, drift og organisering av transport internt og eksternt.
Kurset er tilrettelagt for voksne, og foregår i klasserom en kveld i uken fra kl. 17.00-21.00. Ukedag og tidspunkt for undervisning kan bli endret når kurset starter.
Gjennomføring
Opplæringen gis ved tradisjonell klasseromsundervisning. I tillegg benytter vi læringsplattformen Acampus hvor lærerne legger ut relevant informasjon fra faget, tips og råd, samt en del oppgaver som løses underveis. Dette betyr at dersom du av ulike årsaker ikke alltid har anledning til å delta i undervisningen, kan du likevel ha god oversikt over hva som foregår i klasserommet og kan kommunisere med lærer. I kurset vil din arbeidserfaring være viktig for å forstå teorien du skal gjennomgå, og vi ønsker at du deler av din erfaring i undervisningen.
Forkunnskaper
Det er ingen krav til forkunnskaper for kurset, men det er en fordel om deltakeren har nærmere 3-5 års erfaring fra yrket. Språknivået til deltakeren anbefaler vi bør være på B1 (CEFR) eller høyere.
Voksne som ønsker å melde seg opp til fagprøven må dokumentere minimum 5 års relevant, godkjent praksis og bestått tverrfaglig teoretisk eksamen i faget, før fagprøven kan avlegges. Det er det fylkeskommunale Fagopplæringskontoret som godkjenner praksis.
Tilleggsinformasjon spesielt for logistikkfaget – veien mot fagbrevet:
Kurset du gjennomfører hos AOF gir deg grunnlaget for å kunne gå opp til den teoretiske tverrfaglige eksamen. Ved bestått teoretisk eksamen avlagt hos din fylkeskommune må du, før fagprøven kan gjennomføres, legge fram dokumentasjon for bestått sertifisert opplæring for truck klasse T1, T2 og T4 i henhold til de gjeldene nasjonale bestemmelser om arbeidsutstyr underlagt krav om sertifisert sikkerhetsopplæring.
Denne dokumentasjonen (på opplæring av ulike trucker) i tillegg til dokumentasjon på 5 års relevant arbeidserfaring er en del av kravet for å kunne melde seg opp til praktisk fagprøve.
Ved bestått teoretisk eksamen, dokumentert og godkjent 5 års relevant arbeidspraksis, dokumentasjon på de bestemmelser på sluttvurdering i læreplan (dokumentasjon for opplæring på truckklassene nevnt ovenfor) og bestått praktisk fagprøve får du ditt fagbrev.
Mangler du noen av de ulike kran- eller truckklassene for å gå opp til praktisk fagprøve, kan AOF hjelpe deg med dette. Ta kontakt med AOF Vestlandet – Agder på post@aof-va.no.
Finansiering
Du kan søke støtte fra Lånekassen, forutsatt at din totale studiebelastning er tilstrekkelig. Søknaden gjennomfører du selv på Lånekassen ved bruk av MinID eller BankID.
På nettsiden finner du god veiledning og svar på de mest stilte spørsmålene. Her kan du se hvor mye du kan få i lån og stipend.
Fagorganisert?
Dersom du er medlem i en fagforening, vil du i mange tilfeller kunne søke om stipend til utdanning.
Ta kontakt med din fagforening for å få mer informasjon!
Eksamen
Eksamen er skriftlig.
Frist for oppmelding til eksamen på våren er 1. februar, og 15. september om høsten.
All oppmelding til eksamen skal skje via din fylkeskommune.
Vi legger opp til eksamensforberedende undervisning i slutten av kursperioden og jobber oss gjennom tidligere gitte eksamensoppgaver for å gi deg en opplevelse av hva som forventes til eksamen.
Innhold
Kjerneelement i logistikkfaget:
Helse, miljø og sikkerhet
Kjerneelementet helse, miljø og sikkerhet handler om å vurdere risiko ved utførelse av arbeidsoppgaver og å ivareta seg selv og kolleger i utøvelse av yrket. Det handler også om å velge og bruke riktig verneutstyr, bekledning og hjelpemidler og å sikre at arbeidsoppgavene blir gjort på en forsvarlig måte som hindrer ulykker og skader på personer og materiell.
Verdikjede
Kjerneelementet verdikjede handler om å utvikle en helhetsforståelse av hvordan effektive logistikkoperasjoner i hele verdikjeden bidrar til økt lønnsomhet for kunder, leverandører og bedrifter. Det handler også om å motta, håndtere og klargjøre varer, gods eller passasjerer på en effektiv og nøyaktig måte i tråd med bedriftens rutiner og gjeldende regelverk. Videre handler det om å bruke aktuelle registreringssystemer, velge emballasje, klassifisere og dokumentere varer og gods i samsvar med bedriftens krav til kvalitet og lønnsomhet. Det handler også om å bruke og vedlikeholde tekniske hjelpemidler i produksjonen og å bruke sikringsutstyr i ulike transport- og logistikkoperasjoner.
Planlegging og forbedringsarbeid
Kjerneelementet planlegging og forbedringsarbeid handler om å planlegge logistikkoppgaver, beregne framføringstider og vurdere transportløsninger i henhold til varenes, godsets eller passasjerenes egenart og bedriftens og kundens kvalitetskrav. Det handler også om å kunne identifisere mulige forbedringsområder og foreslå konkrete forbedringstiltak innenfor bedriftens logistikkfunksjoner.
For mer informasjon om truckførerkurs, se denne nettsiden: Truckførerkurs – Sapio AS (sapioskolen.no)