Bygg og anleggsteknikk

Anleggsmaskinførerfaget Vg3 Vår 2019

Informasjon

Har du praktisk erfaring innen bygg og anleggsfaget som anleggsmaskinfører, men mangler formell kompetanse? Da kan fagbrev som anleggsmaskinfører være noe for deg!

Fra og med 01.01.2016 ble den nye sentrale godkjenningsordningen (SG) satt i drift, og nå er Fagbrev som anleggsmaskinfører ufravikelig krav i TK1. Bedrifter som skal ha sentral godkjenning får ikke lengre dispensasjon for lang relevant praksis.
 

Sentrale arbeidsområder for en Anleggsmaskinfører er:

 • Kjøring av minst tre maskintyper som gravemaskin, hjullaster, anleggsdumper eller doser
 • Bruk av spesialutstyr og sikkerhetsutstyr
 • Arbeidsvarsling og arbeidsplanlegging
 • Nivellering og enklere stikking
 • Kommunalteknikk og vann- og avløpsanlegg
 • Grunnarbeid og vegbygging

 

Opplæringen skal forberede og kvalifisere deltakerne teoretisk for å avlegge nødvendig teoretisk eksamen innen logistikkoperatørfaget. Opplæringen er komprimert og spesielt tilpasset voksne.

 

Finansiering

Dersom du er medlem i en fagforening, vil du i mange tilfeller kunne søke om stipend til utdanning. En del fagforeninger gir stipend gjennom LOs Utdanningsfond, mens blant annet Fagforbundet og Handel og kontor har egne stipendordninger.

Ta kontakt med din fagforening for å få mer informasjon! Vi hjelper gjerne med søknaden.

Opplæringen er også godkjent for å søke stipend og/eller lån i Statens Lånekasse for utdanning. Søknad er elektronisk og gjennomføres på Lånekassen. Opplæringen er godkjent for 50% studiebelastning. Du må ha meldt deg på opplæringen før du kan søke om stipend og/eller lån i Statens Lånekasse for utdanning.

Skal du dekke alt selv, har du mulighet til å få delt kursavgiften opp i avdrag. Ta kontakt.

 

AOF Haugaland er spesialister på opplæring organisert for voksne. Som utdanningsaktør skal AOF Haugaland være unike når det gjelder å tilby meningsfull og relevant opplæring. Med våre relasjoner til samfunn og arbeidsliv skal AOF Haugaland tilby en opplæring som tilfredsstiller voksnes krav til relevans og anvendbarhet, samtidig som læringen tar utgangspunkt i den enkelte deltakers forutsetning, ønsker og behov. Det man tilegner seg av læring på kurs den ene dagen skal kunne anvendes på jobb den neste dagen!

 

Fordeler med å ta fagbrev

Når du har bestått den avsluttende fagprøven og fått ditt fagbrev, er din kompetanse hevet betraktelig. Du vil være enda sikrere og mer selvgående i jobben du gjør, og du blir mer attraktiv på arbeidsmarkedet.
Andre fordeler som kan følge et fagbrev er:

 • Mulighet for høyere lønn
 • Styrke dine karrieremuligheter
 • Gir mulighet for større utfordringer og mer spennende arbeidsoppgaver
 • Gjør deg til en mer attraktiv arbeidstaker for arbeidsgiver
 • Øker dine muligheter for avansement

 

Fordeler for deg som voksen

 • Kan ta fagbrev uten å være lærling
 • Trenger ikke å ta fellesfagene som norsk, matematikk, engelsk osv
 • Kun avlegge 1 teoretisk eksamen som avslutning på kurset

 

Det går fint å delta på opplæringen og ta den teoretiske eksamen, før all arbeidserfaring er opparbeidet. Noen har veldig mange års arbeidserfaring mens andre kanskje kun har ett års arbeidserfaring når de starter på kurs. Rekkefølgen spiller ingen rolle – hva ønsker du? Hva passer best for deg? Er det nå du har behov for å få formalisert din kompetanse? Ja, da melder du deg på!

Før du kan melde deg opp til praktisk fagprøve (Fagprøven), må du kunne dokumentere bestått teoretisk eksamen og nok arbeidserfaring i faget. kravet er 60 måneder i 100% stilling eller 120 måneder i 50% stilling eller noe midt imellom.