Hovedkontor Haugesund
Haraldsgata 190 5525 Haugesund
Avdelingskontor Bergen
Bredalsmarken 15 5006 Bergen
Avdelingskontor Kristiansand
Kjøita 21 4630 Kristiansand S
Avdelingskontor Stavanger
Richard Johnsens gate 4 4021 Stavanger

Mohammad (36) flyktet fra krig – i dag har han lederjobb


I 2014 tok Mohammad Mustafa Bazou den vanskeligste avgjørelsen i sitt liv. Han flyktet fra hjemlandet sitt, Syria. I 2019 bestod 36-åringen to fagbrev etter å ha fullført kurs hos AOF Vestlandet-Agder, og i dag er han linjeleder hos Hennig Olsen Is.

Mohammad var en av de ansatte hos Hennig Olsen Is i Kristiansand som i 2019 fikk muligheten til å ta teorikurs til fagbrev hos AOF Vestlandet-Agder. Iskremprodusenten prioriterer kompetanseheving for sine ansatte, og i 2019 fylte de to klasser med teoripåfyll til fagprøver i produksjonsteknikk og industriell matproduksjon.

Flyktet fra Syria

Etter å ha fullført to utdanninger og fagbrev er Mohammad nå linjeleder hos Hennig Olsen Is. Men veien dit har vært svært tøff og krevende.

– Jeg er fra Tartous i Syria, der bodde jeg sammen med familien min. Der hadde en god jobb som leder i en luftgassbedrift som produserte oksygen og gass. Livet var fint. Så kom borgerkrigen i 2011 og alt endret seg. I 2014 ble jeg kalt inn til militærtjeneste og fikk 72 timer på meg til å bli klar for å delta i krigen. Der og da tok jeg den tøffeste avgjørelsen jeg noensinne har tatt. Jeg måtte rømme fra landet og familien min, forlate alt og alle jeg var glad i og gå en ny og skummel fremtid i møte – alene, forteller 36-åringen.

Ferden gikk først til Tyrkia via Libanon. Der bodde han i ni måneder uten å finne seg helt til rette. Målet ble derfor Norge.

– Jeg reiste vestover sammen med mange andre i samme situasjon. Turen fra Tyrkia til Hellas og deretter videre til Europa tok hele 14 dager, og vi reiste i gummibåt. Det var naturligvis en påkjenning, men i september 2015 kom jeg endelig til Norge, forteller Mohammad.

Sjokkmøte med Hovden

Mohammad var nå i Norge, 27 år gammel og helt alene, med en yrkesbakgrunn som sannsynligvis ikke ville være til nytte i hans nye land. Han legger ikke skjul på hvor skremmende alt var i begynnelsen. Kontrasten mellom Syria og Norge var enorm, og påkjenningen fra opprøret i hjemlandet var tydelig merkbar.

– Man faller ikke til ro med det samme, selv om man har kommet til trygg grunn, kommenterer han.

Etter ti dager på Veslemoen asylmottak ble Mohammad sendt videre til Porsgrunn transittmottak, hvor han ble boende i fem måneder.

Så kom landingen. I mars 2016 havnet Mohammad ved en tilfeldighet på Hovden i Bykle kommune. Han glemmer aldri sitt første møte med det største vintersportsstedet sør for Hardangervidda.

– Siden den dagen, da jeg hoppet ut av bussen og satte bena mine på bakken på Hovden, har jeg kalt det «Fryseboksen». Det var minus 30 grader og tre meter snø på flat mark. Mildt sagt et sjokk for en syrer, smiler han.

Iherdig innsats

Det er naturligvis krevende for en innvandrer å komme alene til et helt nytt land, finne seg til rette, opparbeide relasjoner, få nye rutiner, vaner og meningsfulle sysler. Integrere seg, lære et nytt språk og en ny kultur. Mohammad legger ikke skjul på at de siste åtte årene til tider har vært tøffe. Samtidig har han jobbet målbevisst med å komme dit han er i dag.

– Det er et lite samfunn på Hovden, så jeg kom egentlig ganske fort inn i det. Jeg jobbet en del som frivillig og ble også kjent med folk på den måten. Det føltes faktisk lett å ta initiativ – og bli integrert. Men det skal sies at det krevde betydelig egeninnsats, sier 36-åringen.

Mohammad kunne allerede engelsk da han kom til Norge og kunne raskt gjøre seg forstått. Men det viktigste var å lære norsk, så et norskkurs stod tidlig på agendaen.

– Jeg bestemte meg fra første time for å gjøre en så stor innsats som mulig. Så jeg har pugget, lest, snakket og skrevet – og ikke minst svettet. Men det har gitt resultater. Etter elleve måneders opplæring, oppgaver og oppfølging nådde jeg målet mitt, som var høyt språklig nivå (B2) i norsk, forklarer Mohammad.

Ga full uttelling

Fordelene med å være stødig i norsk ble fort tydelige. Naturligvis ble kommunikasjonen med andre mennesker lettere, men også flere jobbmuligheter og førerkort fulgte.

– Det har vært hard jobbing, for ingenting kommer av seg selv. Men jeg har alltid vært opptatt av å lære mest mulig når det kommer til språk, kulturer og mennesker. Og det er viktig for meg å klare meg helt på egen hånd, sier Mohammad.

Høsten 2018 fikk han en jobbmulighet hos Hennig Olsen Is i Kristiansand som sesongarbeider. Der ble Mohammad tatt godt imot av både ledelsen og kollegaer. Tilbudet om utdannelse kom med det samme.

– Først i industriell matproduksjon, så i produksjonsteknikk. Nå har jeg to fagbrev og er linjeleder. Det er helt fantastisk, jeg er så takknemlig, sier 36-åringen fra Syria.

Helt avgjørende

Når Mohammad ser tilbake på sin reise inn i det norske samfunnet, er han klar på at språklæring er noe av det desidert viktigste. Han brenner for at andre i samme situasjon som ham skal få samme positive opplevelse og uttelling. Han jobber som tolk for tre ulike tjenester, noe som både gjør at han hjelper andre og utvikler sitt eget språk ytterligere.

– Det gir meg stor glede, sier Mohammad, og trekker samtidig frem hvor avgjørende det er at nye landsmenn blir tatt godt imot av lokalsamfunnet.

– Det var vanskeligere for meg å komme til Kristiansand enn Hovden. Folk har mer fullt opp her, så språket har uten tvil vært utrolig viktig for at jeg skal bli skikkelig kjent med folk.

Mohammad forteller videre at han ser at andre syrere sliter med å lære seg norsk og skaffe seg jobb.

Grunnen er kanskje nettopp mangelen på gode venner – og språkkunnskap.

Så grip alle muligheter du har, stå på og jobb målbevisst. Og får du muligheten til jobb og utdanning, som jeg gjennom Hennig Olsen Is og AOF Vestlandet-Agder, så grip den!  

Mohammad Mustafa Bazou

Viktig kompetanseheving
Audun Jensen i Hennig Olsen Is roser Mohammad for hans reise til Norge og dedikasjon i arbeidslivet.

– Han har oppnådd mye på veldig kort tid. Mohammad ble raskt godt integrert og kom fort på lag med kolleger – både unge og eldre, damer og menn. Han er en viktig ressurs, forteller Jensen.

Jensen ser stor verdi i fokuset Hennig Olsen Is har på kompetanseheving og prissetter samarbeidet med AOF Vestlandet-Agder.

– Kompetansehevingen gjør at folk får en mye større forståelse for faget – både når det gjelder kvalitet, maskinelt og prosesser. I tillegg gir det jo en god slump ekstra i lønningsposen. Ikke minst, og aller viktigst – de får et papir som heter fagbrev som de kan holde i hånden. Flere av våre ansatte har tatt to fagbrev slik som Mohammad, noen har også tatt tre. Det viser at dette er ønsket, sier Audun Jensen.

Mange muligheter
Zishan Ahmed jobber som kompetanserådgiver i AOF Vestlandet-Agder som tilbyr ulike opplæringsaktiviteter i hele kompetansestigen, fra norskopplæring, fagbrev, skreddersøm til bedrifter og høyere utdanning med studiepoeng/fagskolegrad gjennom tett dialog med næringslivet. 

– Her er AOF Vestlandet-Agder svært fleksible og tilrettelegger for den enkelte bedriften og deres ønsker uansett om det gjelder nettkurs eller stedsbaserte kurs, sier han, og presiserer hvor viktig kompetanseheving er i dagens samfunn.  

Vi tilbyr høyere yrkesfaglig utdanning som sikrer deg en god faglig kompetanse i arbeidslivet. Våre utdanninger er fremtidsrettede og praksisnære som kan tas i bruk med en gang. 

– Det blir stadig viktigere å kunne vise til dokumentert erfaring og kompetanse. Ved å benytte seg av våre tilbud, får bedriftene mulighet til å investere i sine ansatte og deres utvikling. Noe som igjen fører til engasjerte og motiverte ansatte med økt kompetanse. 

Samarbeidspartnerne våre tar et viktig samfunnsansvar, avslutter han.