Finn din vei med AOF Vestlandet-Agder
Kurs og studier
Artikler og sider
Spørsmål om utdanning eller kurs
Spørsmål om påmelding eller søknad
Helsefremmende kosthold for mennesker med utviklingshemming
Utdanningen tar for seg ernærings-problematikken for mennesker med utviklingshemming og gir innsikt i forebygging av livsstilssykdommer og bruk av kostholdsveiledning.
Informasjon
Denne fagskolen tar for seg ernæringsproblematikken for mennesker med utviklingshemming. Behovet for denne kompetansen er stor og udekket. Tema som belyses er blant annet over- og undervekt, underernæring og feilernæring. Studenten vil lære om forebygging av livsstilssykdommer og kostholdsveiledning der man også får tips og ideer til bruk i en travel hverdag.
Dette er en gratis fagskole på kveldstid, som gjennomføres over ett år og kan kombineres med jobb.
Utdanningen kan tilbys i følgende fylker:
Rogaland, Vestland og Agder.
Organisering av opplæring
– Utdanningen kan gjennomføres som stedsbasert, nettbasert med samlinger eller nettbasert deltidsutdanning. Velg ønsket lokasjon for utdanningen for å se hvordan den er planlagt gjennomført i ditt område.
– Fullført utdanning gir 30 studiepoeng
Utdanningen passer for
Hjelpepleiere, helsefagarbeidere, omsorgsarbeidere, barne- og ungdomsarbeidere, aktivitører eller andre som har en grunnutdanning inne helse- og oppvekstfag.
Eksamen
Hvert emne avsluttes med en eksamen. Eksamensformen framgår i den enkelte studieplanen.
Opptakskrav og faginnhold
-
dokumentasjon på bestått teori innen Vg2 Helseservicefaget, bestått teori til fagprøven i Helsearbeiderfaget, Omsorgsarbeiderfaget, Aktivitørfaget eller Barne- og ungdomsarbeiderfaget. I tillegg må søker legge ved dokumentert relevant arbeidserfaring
-
dokumentasjon på relevant arbeidserfaring eller kompetanse likeverdig innen Vg3 Helsearbeiderfaget, Vg3 Aktivitørfaget, Vg3 Helsesekretær eller Vg3 Helsearbeiderfaget. For å dokumentere likeverdig kompetanse kan søker bli bedt om å gjennomføre og bestå en elektronisk fagtest som bygger på den Vg3- læreplanen som danner grunnlag for søkers arbeidserfaring
-
dokumentert autorisasjon som sykepleier eller vernepleier. I tillegg må søker legge ved dokumentert relevant arbeidserfaring
1a. Innledende tema
1b. Helse- og oppvekstfagene i samfunnet
1c. Etikk
1d. Kommunikasjon og samhandling
1e. Stats- og kommunalkunnskap, helse- og oppvekstpolitikk
1f. Sosiologi og psykologi
2a. og matvaregrupper
2b. Trygg mat
2c. Kostholdsarbeid for mennesker med utviklingshemming
2d. God ernæringspraksis for mennesker med utviklingshemming
2e. Mat og måltider
2f. Forebygging og behandling av overvekt/underernæring/feilernæring
2g. Fysisk aktivitet
2h. Kost ved ulike diagnoser og sykdomstilstander
2i. Særlige hensyn knyttet til mennesker med utviklingshemming og kosthold
2j. Ernæringsomsorg og motivasjon
2k. Praktisk matlaging
Emnet er obligatorisk. Studentene skal gjennomføre et obligatorisk fordypningsarbeid. Emnet for fordypningsarbeidet skal være praksisrettet, forankret i relevant teori, samt konkret være knyttet til praksis og til ett eller flere tema i utdanningen.
Studenten skal gjennom fordypningsarbeidet vise refleksjon og bruke både teori og erfaringer fra praksis.
Utdanningstilbud
Ser du ikke utdanningen du ønsker å søke på?
Da er ikke utdanningen aktiv på ditt studiested akkurat nå.
Registrer deg på interesselisten og få beskjed når utdanningen settes opp nær deg.