Hovedkontor Haugesund
Haraldsgata 190 5525 Haugesund
Avdelingskontor Bergen
Bredalsmarken 15 5006 Bergen
Avdelingskontor Kristiansand
Kjøita 21 4630 Kristiansand S
Avdelingskontor Stavanger
Richard Johnsens gate 4 4021 Stavanger

Ledelse i overnattings- og serveringsbransjen

Ønsker du å forbedre lederegenskapene dine, eller har du ambisjoner om å innta en rolle som leder? Med denne fagskoleutdanningen får du en dyp forståelse av bransjens kompleksitet samtidig som du utvikler de nødvendige ferdighetene for å effektivt mestre utfordringene som en leder møter.

Tilbake til Økonomi og administrasjon

Informasjon

Utdanningen Ledelse i overnattings- og serveringsbransjen gir studentene en grundig forståelse av næringen med vekt på ledelse, gjestebehandling, markedsføring, økonomistyring og bærekraft. Målet er å forberede deltakerne til lederroller i bransjen.

Utdanningen dekker tre sentrale emner for ledelse i bransjen og passer for de med arbeidserfaring som ønsker mer innsikt og økt kompetanse. Kombinasjonen av faglig forståelse og ledelse i operative roller er sterkt etterspurt. Næringen trenger ledere som kan bruke ressurser effektivt og motivere ansatte i en raskt utviklende næring. Utdanningen gir et godt fundament for dette.

Organisering av opplæring

  • Utdanningen kan gjennomføres som stedsbasert eller som nettbasert
  • Fagskoleutdanningen består av 3 emner. Emnene tas normalt i rekkefølge
  • Fullført utdanning gir 30 studiepoeng

Utdanningen passer for

Utdanningen passer deg med erfaring fra overnattings- og serveringsbransjen som ønsker eller allerede besitter en lederrolle.

Eksamen

Hvert emne avsluttes med en eksamen. Eksamensformen framgår i den enkelte studieplanen. 

Opptakskrav og faginnhold

 

Opptak på bakgrunn av formell kompetanse:

Fagskoleutdanning er høyere yrkesfaglig utdanning og ligger på nivå over videregående opplæring. Fagskoleutdanning gir kompetanse som kan tas i bruk i arbeidslivet uten ytterligere opplæringstiltak. For opptak til fagskoleutdanningen Ledelse i overnattings- og serveringsbransjen, kreves det fullført og bestått videregående opplæring med fagbrev innenfor fagfeltene salg, service, reiseliv, kokk, servitør eller renhold.
 
Av dokumentasjon kreves både fagbrev og vitnemål/kompetansebevis fra videregående opplæring. Utdanningen er delt inn i emner. Det er mulig for studenten å søke om godskriving for ett eller flere emner dersom de kan dokumentere at de har tilsvarende NOKUT godkjente emner fra tidligere.
 

Opptak på bakgrunn av realkompetanse:

Opptaksgrunnlaget til fagskoleutdanning er fullført og bestått videregående opplæring. Søkere som er 23 år eller eldre i opptaksåret, kan tas opp på grunnlag av tilsvarende realkompetanse. Med realkompetanse menes all form for formell og ikke formell kompetanse som søker har opparbeidet seg gjennom skolegang, arbeid og fritid.
 
Realkompetanse vurderes ut fra innlevert skriftlig dokumentasjon. Dokumentasjon kan være karakterutskrift, kompetansebevis, kursbevis og/eller arbeidsattester. Arbeidserfaring kan være opparbeidet gjennom arbeids- og samfunnsliv, frivillig sektor, utdanning eller kurs.
 
Vurdering av realkompetanse gjøres i forhold til:
● dokumentasjon på bestått teori til fagprøven innenfor fagfeltene salg, service, reiseliv, kokk, servitør eller renhold. I tillegg må søker legge ved dokumentert relevant arbeidserfaring
eller
● dokumentasjon på relevant arbeidserfaring eller kompetanse likeverdig innen Vg3 Reiselivsfaget, Vg3 Salgsfaget eller Vg3 Service- og administrasjonsfaget, Vg3 Kokkfaget, Vg3 Servitørfaget eller Vg3 Renholdsoperatørfaget. For å dokumentere likeverdig kompetanse kan søker bli bedt om å gjennomføre og bestå en elektronisk fagtest som bygger på den Vg3-læreplanen som danner grunnlag for søkers arbeidserfaring
eller
● dokumentasjon fra høyere utdanning som vurderes som relevant for utdanningen. I tillegg må søker legge ved dokumentert relevant arbeidserfaring
 
Med relevant arbeidserfaring menes arbeidsoppgaver innen de ulike avdelingene i overnattings- og serveringsbransjen slik som: renhold, resepsjon, restaurant, kjøkken, booking, planlegging av eventer, kurs/konferanse eller salg.
 
Gjennomført og bestått fagskoleutdanning kvalifiserer ikke til fag- eller svennebrev
 
Språkkrav til deg som søker om opptak på bakgrunn av realkompetanse
Søkere med videregående opplæring fra land utenfor Norden må dokumentere norskferdigheter på minimum B1-nivå i alle delferdigheter.
Opptak på visse vilkår ved sen fag- eller svenneprøve gis betinget opptak
Godskriving eller fritak
Det er mulig for studenten å søke godskriving for et eller flere emner dersom de kan dokumentere at de har tilsvarende NOKUT-godkjente emner fra tidligere.

 

1a. Studieteknikk, arbeidsformer og metoder i studiet
1b. Bedriftsøkonomi
1c. Mål og resultatstyring
1d. Budsjett og prognoser
1e. Bærekraft
1f. Prissetting
1g. Lean/ kontinuerlig forbedringsarbeid
2a. Ledelse
2b. Lovverk
2c. Rekruttering
2d. Retention
2e. Personalledelse
3a. Serviceledelse
3b. Forbrukeradferd
3c. B2B Salg
3d. Innholdsmarkedsføring
3e. Etikk
3f. Teknologi og trender i reiselivet
3g. Samfunnsansvar og bærekraft

Utdanningstilbud

Ser du ikke utdanningen du ønsker å søke på?

Da er ikke utdanningen aktiv på ditt studiested akkurat nå.
Registrer deg på interesselisten og få beskjed når utdanningen settes opp nær deg.