Et liv i tillegg til jobben

Av: Ole Jørn Borum

Hudlege Gergana Pandeva fra Bulgaria bodde 16 år i Tyskland før hun bestemte seg for å starte et nytt liv i Haugesund.

Vi har hatt utfordringer med å skaffe hudspesialister til sykehuset her i Haugesund,” forteller personalsjef på Revmatismesykehuset Dagfinn Dahle.

”Da vi begynte prosessen med å finne en ny hudlege ville vi prøve en annonse i et tysk legemagasin og Gergana Pandeva var en av mange søkere”.

Personalsjefen har erfaring med å integrere utenlandske ansatte inn i det norske arbeidslivet og er godt forberedt på de fleste fallgruvene.

”Det er et par kritiske suksessfaktorer for at disse ansettelsene skal fungere. Språk er utrolig viktig. I tillegg må man få litt innsikt i nordmenns særegenheter og ikke minst må man hjelpe til med å tilrettelegge for familien. Hvis det ikke fungerer kan kompetansen forsvinne”, sier han.

Mer frihet i Norge

Gergana tok medisinutdannelsen i Tyskland og møtte sin samboer der. Etter 16 år i det tyske helsevesenet fant de ut at det var på tide med en forandring. I januar 2017 pakket de sakene sine og flyttet til Haugesund for å etablere seg her.

”Jeg er interessert i fremmede kulturer og da jeg så jobbannonsen ble jeg veldig nysgjerrig”, forteller hun. Hun kjente til Skandinavia fra praksisarbeid og studier i Norge og Finland og var fasinert av måten samfunnet er organisert her.

”Jeg elsker jobben min, men work/life-balansen er bedre her. Og derfor kommer nok mange leger fra Tyskland for å jobbe i Norge. Når du ikke har noe liv utenom arbeidet er det vanskelig og litt demotiverende, selv med verdens beste jobb”, sier hun.

Hudlege Gergana Pandeva er et stort språktalent. Foto: Haakon Nordvik

Språk og kultur hos AOF

Gergana snakket ikke et ord norsk da hun kom i januar, men etter et halvt år på norskkurs hos AOF er hun fullt ut i stand til å ha dette intervjuet på telefon.

”Dette er første gang jeg snakker norsk i mobiltelefonen”, sier hun lattermildt  når vi ringer.

Før hun kan begynne å jobbe fulltid på Hudpoliklinikken må hun få godkjent legeautorisasjonen og øve mer på språket.

”Den medisinske terminologien må jeg lære sammen med kollegaene mine og derfor assisterer jeg på sykehuset to dager i uken. I tillegg går jeg på norskkurs hos AOF Fagskolen,” sier hun.

Personalsjefen er veldig imponert over den språklige utviklingen hennes og gir AOF mye av æren.

”Gergana er utvilsom ett stort språktalent, men AOF fyller flere viktige roller i integreringen. Vi bruker et en-til-en opplegg der hun og samboeren både får språkopplæring og kulturell opplæring. Det kan være så banalt som at de kjører opp på Amanda senteret for det er der folk i Haugesund drar og handler. AOF har vært utrolig flinke og strekker seg langt for å oppnå de gode resultatene”, sier han.