Tilfeldigheter førte til drømmejobben

Av: Ole Jørn Borum

Hun var egentlig bare på jakt etter mer fritid. Åtte år senere har Mariann Eriksen Kallevig tatt fagprøven i barne og ungdomsarbeid, og stortrives i barnehagejobben.

Våren har endelig meldt sin ankomst når vi møter Mariann Eriksen Kallevig i solskinnet utenfor barnehagen på Steinsfjellet i Haugesund. Solen skinner, lekene ligger strødd og latteren sitter løst. Mariann har et naturlig godt lag med både barn, foreldre og kolleger, og det er lett å se at hun trives.

– Det er så fargerikt som det kan bli. Jeg er stuptrøtt når jeg kommer hjem, for jeg gir alt mens jeg er på jobb. Det er helt fantastisk å jobbe her, og dagene gir meg så mange fine glimt.

Ønsket normal arbeidstid

Mariann er opptatt, hun deler ut klemmer og vinker farvel til de mange barna som nå skal hjem. Heldigvis har hun noen minutter å avse, og vi setter oss ned på en benk i barnehagen. En liten jente vil gjerne være med på intervjuet, Mariann forklarer at hun straks er tilbake og lover å gi henne en god klem før hun blir hentet.

Mariann Eriksen Kallevig trives på jobb i barnehagen. Foto: Haakon Nordvik

Det føles som om hun har jobbet i barnehage hele livet, men forteller oss at yrkesvalget var ganske tilfeldig. Etter mange år i resturantbransjen og i butikk, ønsket hun egentlig bare å gjøre noe annet.

– Jeg jobbet så mye i ferier, helligdager og helger, og ønsket meg rett og slett mer fritid. For åtte år siden var jeg bare på jakt etter en jobb, da det dukket opp en ledig stilling i en barnehage. Den fikk jeg, og siden har jeg vært her, forteller Eriksen Kallevig.

Etter nærmere fem år i barnehage bestemte hun seg for å ta en ny grunnutdanning.

– Jeg trivdes veldig godt, og fant ut at dette var et yrke jeg virkelig ville være dyktig i. Jeg begynte å ta barne- og ungdomsarbeid som privatist. Hos AOF fikk jeg alt jeg trengte av teori, og i barnehagen fikk jeg tatt praksistiden min. 16. januar i år fikk jeg fagprøven, forteller hun stolt.

Med god grunn. I godt voksen alder kan det føles overveldende å begynne på et utdannelsesløp, spesielt når man ikke har sittet på skolebenken siden videregående.

– Jeg er veldig stolt over meg selv som har klart dette, men opplegget var veldig bra. I tillegg var alle medelevene veldig interessert i faget, vi hadde gode diskusjoner og enkelte kvelder hadde vi ikke lyst til å avslutte.

Studiene har hun altså tatt på kveldstid, og den praktiske erfaringen har hun fått i barnehagen på dagtid.

– Mens det stod på de første årene var det selvsagt veldig travelt. Men jeg fikk fantastisk god støtte og hjelp, og ikke minst var også medelevene veldig ivrige. Når jeg tenker tilbake, så var det knapt fravær i klassen min.

Bare stup i det

Mariann prater om jobben og utdannelsen med stor innlevelse, og gir oss et inntrykk av at dette er noe hvem som helst kan få til.

– Hvis man egentlig synes det er litt skummelt, så er det bare til å stupe i det. Jeg er ikke avansert når det kommer til data, men man får så god hjelp fra både AOF og medelever. I tillegg lærer man mye, og får veldig mye igjen.

I januar i år fikk hun fagprøven, men underveis har hun også tatt en innføring i spesialpedagogikk hos AOF.

– Av og til dukker det opp spennende kurs, og jeg meldte meg på en innføring i spesialpedagogikk. Jeg beviste at jeg kan studere og gjennomføre, og da fikk jeg også lyst til å gape litt høyere, avlsutter hun.